diumenge, 26 de desembre del 2010

Caral - Chavin de Huántar

k tal gent¿?

Nosaltres ja estem a la recta fianl del viatget... akestos dies hem estat fent una mika de ruta arqueològica... vam visitar la ciutat més antiga d'Amèrica.. i una de les més antigues del món.. Caral a la vora d'un poble k es diu Supe i k té uns 5000 anys d'antiguitat.. vaya una mika menys k a egipte i a mesopotàmia.. pero x alla van els tiros.. O sigui k quant colon i els seus van arribar a Amèricva.. ja fan temps k corrien akesta gent "sense suposada civilització"...



La ciutat es va crear a la vora de la vall dl riu supe.. i era un cenre cerimonial de totes les petites ciutats k hi havien per la zona.. Per arribar-hi vam haver de combinar uns kuants taxis i transports que ens anessin apropant a la zona.. i nfinalment vam anar amb carro de cavalls l'ultim tram.. amb turismo carlito jejejej bonissim..

l'estat de conservació es una mika precari i encara estan investigant (es va descobrir tan sols fa 16 anys) pero hi ha coses bastant espectaculars.. el recinte (enorme) consta de 6 piramides truncades i un parell de places enfonsades amb fogons circulars al centre.. amb uns conductes d ventilació subterranis k alimenten el fok pq no s'apagui... bastant currat... de fet ens van explicar k han trobat gent enterrada a l'interior dels murs de les parets i k no es tractava de sacrificis sino de gent d poder  enterrada allà.. ES veu k akest centre cerimonial va ser super important i que era conegut arreu... El material era la pedra..

Desxs d'allá.. vam continuar la notra ruta arqueològica... i vam anar a Chavin de Huántar.. unes ruïnes situades en el bonik i trankil poble de mteix nom als Andes a uns 3000 metres d'alcada i al nod d lima... Chavin data del 800 Dc o aixi... i es considerat un dels recintes arqueològics més important del Perú i de la cultura andina... Chavin reb influències de Caral (tb hi ha places enfonsades i fogons ceremonials) i influencia a totes les cultures posteriors del món andí.. inclosos els inques (de fet els inques no van fer grans avencos tecnològics respecte les cultures precedents.. simplement les van aglutinar totes i les van fer seves..)


Chavin va ser una cultura no invasora en el que s'adorenn les divinitats del puma (el regne de la terra), el còndor (el regne del cel) i la serp (l'aigua o l'inframon).. divintats k desxs adopten els inkes... En les ruïnes i destaquen algunes pedres eculpides d forma espectacular representant els seus deus i la concepció cíclica d la vida andins.. i el temple va ser motiu d peregrinatge de gent de lloks ben llunyans.. s'han trobat pututus, unes conxes d mars per fer sons.. ropllo trompetes o corns mes aviat.. que provenen de la costa d'equadopr. a basantans milers de km del llok vaya.. LA ceràmica chavin es super important i es troba repartida per tots els lloks del Peru.. a les línies de Nazca... i a 50.000 ruines del pais.. la seva iconografia va marcar com deia tot lo posterior...

Entre les pedres la més espectacular és el lanzón.. una especie de llanca.. situada en una galeria (el k mola de chavin es que entres a dins de l'arqitectura en pasadissos i galeries) i que actua com una mena d columna que nio han estat capac de treure sense k es trenqui o colapsi l'estructura.-- de manera que es una de les pokes escultures k es troben al meteix llok on eren en ekl seu moment... Per arribar-hi puges una rampa qeu voreja la placa cicular enfonsada que precedeix el temple i a la que no s'hi o baixar pero es veu que hi ha tot de peces quadrades perfectamenty tallades amb les divinitats de la cultura.. al museu les vam veure i son espectaculars.. sense paraules vaya.. i terrorifiques tb.. A mes es veu que els tios manipulaven la percepcio de la gent.. el lanzon representa un feli (puma).. i els tios havien fet uns konductes subterranis k agafaven l'aigua del riu.. i per les ventilacvions i tal.. es veu k se sentia un so (de l'aigua) que semblava el rugir d'un puma.. aixi k els peregrins en arribar flipaven.... Aixo son teories pero.. actualment akest efecte no existeix.. pro el llok en si es espectacular... Tbn hi ha un mur on estava ple de caps penjats (cabezas clavas) de pedra que diuen k representen la mutació de l'home cap a felí en el trànsit ue experiomentaven els chamans amb l'ayahuasca i el sant pedro.. i son espectaculars tb... una es troba al llk original.. la resta al musue... buf!!!!!!!!!!!1 wapissim!!!





Tb hi ha tot un rollo sobre la dualitat (molt important en el món andi tb.. home dona, lluna sol ...) ke es representa amb l'entrada principal al temple sagrat.. hi ha una escala i un portik k sinmerikament estan fetes mitja amb pedra negra i mja amb pedra blanca molt impressionant tb.. encara k una mika deteriorat... i hi ha un parelllde columnes (les primeres k veiem desde que estem aki) plnes de dibuixos i frisos.. i que a dalt tenen represdentats condors... buf i moltes més coses pero no cabariem mai... la millor vista arqueològica del Perú.. si mai veniu aqui val molt la pena.. i el museu (gratis) tb!!! molt xulo!!!!





i res.. un altre dia ja explikarem més cosetes... k avui ja hem fotut bastant el rollo!!! bon nadal a tots!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada